Als je erover na aan het denken bent of je wel of niet vegetariër wilt worden is het handig om te weten wat de voor en nadelen zijn. Dit helpt je om te bedenken of de voordelen de nadelen genoeg compenseren dat het de moeite waard is.

Voordelen
- Je maakt echt een verschil! 1 van de dingen die je als vegetariër vaak hoort is dat als jij geen vlees eet dat je toch geen verschil maakt. Maar het tegendeel is waar. Als jij altijd vegetarisch zou eten worden er gemiddeld 900 dieren door jou niet geslacht!
- Je leeft gezonder. Tenzij je biologisch vlees eet wat niet bewerkt is ben je zonder vlees gezonder bezig dan met. Het meeste en goedkoopste vlees van tegenwoordig is bewerkt. De dieren leven in slechte omstandigheden en ze krijgen genetisch gemanipuleerd voedsel. Als jij dat dan weer binnen krijgt is dat niet goed voor je. Daarbij leven de dieren met veel stress en in stallen. Dat proef je in de kwaliteit en structuur. Ook krijgen de dieren vaak antibiotica ingespoten omdat je natuurlijk snel ziek kan worden als dier wanneer je zo dicht op elkaar leeft, dat krijg jij dus ook weer allemaal binnen! Wanneer je onbewerkt vlees hebt en het dier een goed leven heeft gehad kan vlees juist weer heel goed voor je zijn.
- Het is beter voor het milieu en het klimaat. Jaarlijks stoot 1 koe evenveel broeikassen uit als een auto die ruim 1,5x de aarde is rond gereden. En daarbij is voor voor elke kilo vlees een niet normale hoeveelheid water en voer nodig. Voor de productie van dat voer wordt soms tropisch oerwoud gekapt!
Nadelen
- Je moet goed opletten dat je geen tekorten krijgt. Het is makkelijk om als je geen vlees tekorten te krijgen aan ijzer, vitamine b12, zink en eiwitten. Maar als je de goede supplementen neemt en goed, gevarieerd en gezond eet moet dat goed komen.
- Je moet een hoop lekker eten laten staan. Dit geldt natuurlijk niet voor jou als je vlees niet te hagelen vindt maar diep van binnen willen de meeste mensen dat broodje carpaccio echt wel. Alleen als je dan even bedenkt dat dan een levend dier is geweest hoef je dat niet meer denk ik.
- Vleesvervangers zijn meestal ook heel ongezond. De meeste mensen die geen vlees meer eten nemen vleesvervangers alleen zou ik dit toch afraden. Er zit een grote hoeveelheid zout in, E nummers en kleurstoffen. Dit kan ook een nadeel zijn omdat je nu echt niks meer eet wat ook maar op vlees lijkt of er naar smaakt dus kan je het nog meer missen. Persoonlijk denk ik dat je het na een tijdje niet meer mist.
Ik hoop dat deze voor en nadelen je helpen om een keuze te maken. Wat je ook altijd kan doen is minder vlees eten, zo heb je een beetje van de voordelen en een beetje van de nadelen.
Reactie plaatsen
Reacties
very pogchamp